Ви сте овде
Почетак > Дешавања > Позориште > СТИЖЕ ПРЕДСТАВА ЗА ДЕЦУ!

СТИЖЕ ПРЕДСТАВА ЗА ДЕЦУ!

У суботу 06.октобра на репертоару Дома културе је представа за децу „Херкулес“. Почетак је у 18.00 часова у сали Малог позоришта.

Циљ представе је да упозна децу са једним античким митом, који попут многих других грчких митова носи разне етичке поруке које би требало да снаже карактерне особине најмлађих. У овој представи нећемо се бавити само врлинама херојства и физичке снаге, која је у савременом добу постала култ, већ су ту, поред њих и друге врлине, попут упорности, образованости, солидарности са слабијим, емпатичности и тд. Акценат у представи је стављен на херкулесово детињство и дане када је разне племените вештине  учио од својих васпитача, попут музицирања на лири, сналажења помоћу небеских тела, коришћења математике, познавања геометријских тела.

 

Функција представе је вишезначна и односи се на подстицање образовнања, етичких вредности, физичке спретности …

 

Радња… Многима позната, а за децу интересантна. Да би стекао слободу и винуо се у Олимпијске висине, Херкулес ће морати да реши дванаест тешких задатака које ће му поставити љубоморни краљ Еуристеј… Мораће да савлада Немејског лава, савлада хидру из Лерна која прља природну околину,…и тд… обере златне јабуке…Да би све то направио, поред његове снаге, Херкулесу биће потребно знање и мудрост, које је стицао као дечак уз свог учитеља.

 

Важне напомене… Поред горе наведених функција ове дечје представе, где год је то било могуће, гледали смо да истакнемо и еколошке мотиве чиме се трудимо да утичемо на подизање еколошке свести деце.

Како мит о Херкулесу подразумева физичке активности, попут борбе са лавом, који су присутни на пар места, гледали смо да модел агресивног понашања формализујемо у кореографију, како деци не би дали лош пример, већ пример физичке активности у функцији развоја њихове спретности и моторичких способности.

 

Ликови представе су Херкулес, бог Зевс, богиња Хера, Немејски лав, хидра из Лерна, а у тумачењу професионалних глумаца, глумице и два глумца од којих је један Коларевић Предраг, аутор ове представе, познат са малог екрана (нпр. серија Породично благо) и “дасака’’ многих позоришта широм балканског региона.

Оставите одговор

Top