Ви сте овде
Почетак > Дешавања > Манифестације > ЈАНИ АЛЕКСИЋ СВЕЧАНО УРУЧЕН 13. ЛЕНКИН ПРСТЕН

ЈАНИ АЛЕКСИЋ СВЕЧАНО УРУЧЕН 13. ЛЕНКИН ПРСТЕН

Тринаести пут је у Србобрану додељена је награда за најлепшу љубавну песму насталу у периоду од годину дана између две награде. Ове године Ленкиним прстеном овенчана је Јана Алексић, песникиња из Крагујевца за песму „Harmonia obscurae“.

Свечаност доделе одржана је у сали Малог позоришта, а увеличали су је глумци Миодраг Петровић, који нам је још једном дошао у лику Лазара Дунђерског са фрагментима из истоимене монодраме Зорана Суботичког.

Потом, наступио је његов колега Драган Вујић – Вујке који је говорио песму коју је Лаза Костић посветио својој музи Ленки Дунђерски, „Санта Мариа Делла Салуте“, док је у музичком делу наступио хор РТС-а.

Образложење је дао Зоран Ђерић, председник трочланог жирија награде „Ленкин прстен“, а плакету и новчану награду лауреату су уручили председник општине Србобран, Радивој Парошки и вд директор Дома културе Бранислава Секулић.

„Огромна је част да за некога ко пише поезију у српској књижевности и култури на овај начин буде духовно повезан са значајном фигуром домаћег песништва, а посебно са његовом музом Ленком Дунђерски и симболичким наслеђем њеног и имена њене породице. Утолико пре што сам то духовно симболичко озрачје, као и чувену легенду о љубави песника и племкиње спознала на летошњем обиласку војвођанских двораца, између осталих и дворца Соколац где се налази незабораван Ленкин портрет у природној величини који је урадио Урош Предић. Скоро сви Костићеви јунаци носе обележје трагичне судбине. Уметничко дело је сведочанство или израз непрестаног сучељавања са трагичним исходом, али и самопревазилажење. Из таквог егзистенцијалног процепа, а емоционалног и стваралачког вишка настала је ‘Santa Maria della Salute’ и прерасла у химну љубави, лепоте и дивну опомену. Лаза Костић нам је оставио симфонијску поему која надилази епохе јер у њој свих времена разлике ћуте, јер је отисак сваколиког људског искуства“, овим речима захвалила се овогодишња добитница књижевне награде „Ленкин прстен“, млада песникиња Јана Алексић.

Интервју који је ексклузивно за Србобран.нет дала песникиња Јана Алексић, као и њену песму која је награђена можете прочитати ОВДЕ.

Обраћајући се свим присутнима које је назвао заљубљеницима у поезију и Србобран, Парошки је истакао да овај град има дугу и богату прошлост, те да је у његовој култури и даље снажно сећање на Ленку, Лазу и породицу Дунђерски.

„Они нису само наши, али су највише србобрански. Морамо да будемо још јачи и бољи у неговању традиције, поштовању и очувању од заборава тако знамените породице, а спремни смо да убудуће чинимо одлучне кораке на том плану. Није Србобран случајно у причи ‘Чудесан свет Дунђерских’, коју ствара Зоран Суботички, и зато пружамо подршку свих програмима који се стварају у тој причи. Желимо да нас убудуће посећују сви они који хоће да виде где је зачета империја и слава Дунђерских и где су они остали заувек“, рекао је председник општине и захвалио члановима породица Дунђерски и Танурџић који су присуствовали уручењу награде.

У видео запису доносимо Вам део казивања песме „Санта Мариа делла салуте“ и део наступа хора РТС-а:

Вечери на којој је додељена награда „Ленкин прстен“ предходило је једночасовно дружење, у петак увече, на истом месту, са члановима жирија награде, а специјални гост вечери био је један од највећих живих песника и један од 13 добитника „Ленкиног прстена“, Перо Зубац.

О њему су говорили др Зоран Ђерић, др Драгана В. Тодоресков и Биљана Пушкар, а Перо Зубац је говорио стихове неколицине својих љубавних песама, уједно објашњавајући сопствени порив за поетиком и лирским изражајем.

 

 

 

Оставите одговор

Top