Ви сте овде
Почетак > Дешавања > Изложбе > У ДОМУ КУЛТУРЕ ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА – ПРОМЕНАДА КРОЗ ПРОШЛОСТ

У ДОМУ КУЛТУРЕ ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА – ПРОМЕНАДА КРОЗ ПРОШЛОСТ

Од понедељка посетиоци Дома културе у галеријском простору могу да виде занимљиву изложбу фотографија која делимично дочарава део богате прошлости наше средине. Пројекат је осмислила Божана Стојковић, а подржан је од Покрајинског секретаријата за културу, информисање и односе са верским заједницама.

Све фотографије су део историјске прошлости, а за ову прилику обрадио их је и припремио фотограф Рајко Каришић. Он је на отварању изложбе захвалио на указаном поверењу да буде део пројекта и својим креативним радом учествује у оживљавању једног прошлог времена. Такође се захвалио Матици српској и Драгану Станићу, председнику ове институције који је препознао идеју и дозволио да се фотографишу неки од портрета, који су део збирке Матице српске, а сада се налазе и као део збирке на овој изложби.

Такође, Каришић је позвао Србобранце да уколико имају старе фотографије дођу у Дом културе и донесу их како би се ова збирка проширила и обогатила.

Све присутне на отварању изложбе први је поздравио директор Дома културе, Владимир Николић. Он је посебно похвалио ангажман и посвећеност свих који су радили на овој поставци, а нарочито идејног творца Божану Стојковић.

– Циљ овог пројекта је да негујемо културу сећања и да не заборавимо наше знамените Србобранце. На првом месту желели смо да вратимо породицу Дунђерски кући, јер су они наши Србобранци који су родоначелници грађанске културе и највећи добротвори у Војводини свог времена. Њих смо појединачно представили на портретима, фото репродукцијама, а поред њих ту су Стеван Владислав Каћански, Лазар Ракић, породица Голупски…, казала је Божана Стојковић и захвалила се Матици српској, Алекси Пивничком и породици Ракић из Надаља, који је уступили слике панорама Србобрана, Надаља и портрет једног од најзнаменитијих Надаљчана, историчара Лазара Ракића.

Два представника фамилије Каћански

О значају очувања историјског сећања и једне овакве изложбе говорио је мр Павле Орбовић. У свом наративу покушао је да присутним љубитељима фотографије дочара дух времена који је забележен на експонатима, а поетски тренутак припао је Горану Благојевићу који је говорио стихове и на тај начин дао посебан чар овом отварању.

Посетите ових дана Дом културе и упознајте се са историјским наслеђем наше средине забележеном на фотографијама.

Оставите одговор

Top