Ви сте овде
Почетак > Дешавања > Изложбе > УПОЗНАЈТЕ ИСТОРИЈАТ И ЖИВОТ СЛОВАКА У ВОЈВОДИНИ

УПОЗНАЈТЕ ИСТОРИЈАТ И ЖИВОТ СЛОВАКА У ВОЈВОДИНИ

Изложба Музеја војвођанских Словака којом су обележени идентитет и историјат ове националне заједнице, отворена је данас, у понедељак, у 12:00 часова, у галерији Дома културе. Три стогодишњице (стогодишњица одржања словачких народних свечаности, стогодишњица Гимназије „Јан Колар“ и стогодишњица од почетка рада штампарије у Бачког Петровцу) чине троструки јубилеј који је послужио као повод и мотив за одржање једне овакве изложбе која нам указује и подсећа нас на значај Словака у Војводини.

Гости из Бачког Петровца, председник општине Бачки Петровац, Срђан Симић и директор Музеја војвођанских Словака, Ана Сен-Пинћир, присуствовали су отварању ове изложбе заједно са председником општине Радивојем Парошким као и челним људима Дома културе у Србобрану.

Директор Дома културе, Милица Зарић, прва је која се обратила посетиоцима изложбе, захваливши се свима на доласку, а након њеног краћег обраћања присутнима се обратио Парошки:

  • Ми такође живимо у међунационалној заједници, као што је то и Бачки Петровац. Сада имамо прилику да видимо историјат и причу о томе како су војвођански Словаци живели у овим крајевима и како се данас практично све дешава у Бачком Петровцу и оним другим местима где данас у Војводини живе Словаци. Мени је велика част и задовољство што имамо ту прилику и што је Дом културе домаћин ове изложбе и надам се да ће се наши пријатељи из Бачког Петровца лепо осећати у нашој средини, а да ће наши грађани стећи нова знања и одређена искуства када је у питању живот Словака у Војводини.

Након излагања Парошког, Србобранцима се обратио Срђан Симић, председник општине Бачки Петровац, представљајући своју општину као место чије већинско становништво чине Словаци.

У неколико кратких и језгровитих реченица, он је скренуо пажњу посетиоцима изложбе на то да је Бачки Петровац осим по добром кулену, данас – као и некада – једини и главни произвођач хмеља у Србији, да у овој општини и даље постоји неколико метлара, да је ова општина некада имала највећу фабрику метли у Европи, те да је Бачки Петровац некада имао и централну улогу у производњи сирка.

При крају свог излагања Симић се осврнуо на добре, пријатељске односе који постоје између општина Бачки Петровац и Србобран, изјавивши:

  • Желим да Вам се за крај захвалим на позиву и врло ми је драго што Бачки Петровац добија једног старог, а опет новог пријатеља, општину Србобран и надам се да ћемо наше активности усмеравати на начин да и ви нешто прикажете у Бачком Петровцу.

Они који су пропустили отварање могу то надокнадити и погледати поставку до 25. 10. 2019.

Оставите одговор

Top