Ви сте овде
Почетак > Дешавања > Изложбе > ДОМ КУЛТУРЕ ДОМАЋИН ЗОНСКОЈ СМОТРИ

ДОМ КУЛТУРЕ ДОМАЋИН ЗОНСКОЈ СМОТРИ

У 19 часова, јуче у Галерији Дома културе, изложени су радови овогодишње Зонске смотре ликовних стваралаца Војводине. Укупно 72. аутора представило је своје радове грађанима Србобрана, а најбоља дела су установљена професионалним жирирањем.

Милица Зарић, директор Дома културе у Србобрану, отворила је догађај следећим речима:

Нама је част што смо и ове године домаћини зонске смотре ликовних стваралаца за Врбас, Србобран, Бечеј, Бачку Паланку и Нови Сад. Нешто више о самој изложби и резултатима ће вам рећи господа Сава Мучибабић и Сава Степанов.

Председник жирија Зонске смотре, Сава Мучибабић изразио је своје задовољство због великог бројa изложених радова, као и проширењa круга учесника смотре, а након његовог излагањa присутнима
се обратио ликовни критичар, Сава Степанов.

Он је у добронамерном тону упутио благу критику учесницима смотре, тврдећи да је овогодишња смотра нешто лошијег квалитета у односу на претходну, сматрајући за главне разлоге таквог исхода пречесто одабирање малих формата, као и извесну стегнутост у раду, која се осети на великом броју изложених ликовних дела.

Онај ко слика, мотив, није обавезан да тај мотив прецизно интерпретира, јер он не прави мотив, него прави слику. Има једна лепа анегдота са Матисом, који је направио велику изложбу и ту на отварању изложбе, једна жена му приђе и каже: „Молим вас, господине Матис, па зашто ова жена има једну руку дужу?“ А он каже, „па то није жена, то је слика.“ Знате, то мора да буде подешено тако да то као слика функционише, да то ликовно буде добро организовано, а не да буде све перфекционистички.„- изјавио је Степанов.

Ипак, он је похвалио само техничко умеће учесника, наводећи да је изложени акварел заиста рађен на једном високом нивоу.

Убрзо потом, прочитана су и имена учесника који су прошли даље на покрајинску смотру. На листи су се нашле 24 особе, укључујући и Ленку Цуцић Каћански и Стевана Нићина из Србобрана.

Покрајинска смотра ће бити одржана у обновљеној Галерији “Лазаревић” у Сремској Митровици, где ће поред зонске смотре изложене у Србобрану, учествовати најбољи радови са још пет других зонских смотри, са подручја Војводине, када ће бити проглашени овогодишњи најбољи уметници са подручја Војводине.

Оставите одговор

Top