Ви сте овде
Почетак > Дешавања > Изложбе > СЛИКАТИ ДУШОМ – ТО ЈЕ ТРАНС!

СЛИКАТИ ДУШОМ – ТО ЈЕ ТРАНС!

Изложба слика Браце Азарића, отворена је јуче у Галерији Дома културе, у 19:00 часова.

Божана Стојковић, организатор Дома културе, прва се обратила присутнима, поздравивши придошле госте Галерије, а потом је реч преузео Иштван Фуско, потпредседник АртЦентра, Нови Сад.

На његову иницијативу, у помен недавно преминулог уметника из Србобрана, Борислава Армуша (1944-2020.), одржан је минут ћутања након чега је потпредседник АртЦентра, најавио Азарића.

Уметник из Кикинде, сликар, експресиониста, Браца Азарић, говорио је о осећању које му се јавља док слика, тврдећи да је оно језгро сваке уметности која има душу.

Слику коју уметник слика, на пример пејзаж неки, он њу увек носи у себи извесно време, рецимо, пет или десет или петнаест дана, колико год. За то време, он направи у себи један комплет, једну композицију коју чува и посматра својим осећањима, стапајући их са њоме.

А када он коначно узме да слика ту слику, уметник више не слика то што види, већ своју подсвест, коју је у ту слику унео. При самом чину, он више не гледаа у то пред собом и све су боје у њему, измешане, живе. То је транс! А ако ми верујете, некада се сам себи чудим како су те слике рађене тако, испале, као да их је неко други сликао…„- рекао је Азарић, закључивши:

А уметност треба да буде таква, узвишена, да се пренесе то осећање на посматрача, па и лаика, јер задатак је уметности да сачува човека од тога, да он постане машина…

За крај, уметник се захвалио Дому културе и свима који су посетили изложбу, нагласивши да је она продајног карактера.

Заинтересовани за откуп постављених слика, могу се обратити Дому културе током ове и наредне недеље, колико ће изложба трајати.

Оставите одговор

Top