Ви сте овде
Почетак > Дешавања > Позориште > САЛАШАРСКО ПОЗОРИШТЕ УСПЕШНО ГОСТОВАЛО У СРБОБРАНУ

САЛАШАРСКО ПОЗОРИШТЕ УСПЕШНО ГОСТОВАЛО У СРБОБРАНУ

Приказивање позоришног комада омогућио је Дом културе Србобран, уз помоћ Културног Центра Гион Нандор из Србобрана и ОШ ЈЈ Змај.

У Србобрану је више стотина заинтересованих мештана погледало представу Салашарског позоришта (Танyасзíнхáз) под називом „Казимир и Каролина фреак схоњ“ која је трајала цело вече, на њиховом трећем по реду гостовању у овогодишњој турнеји.

Србобран је у недељу увече био домаћин трећег по реду гостовања на овогодишњој турнеји Салашарског позоришта, који је основан далеке 1978. године. Место извођења представа је било опет двориште ОШ Јован Јовановић Змај. Пре извођења, у раним вечерњим сатима се већ окупљао већи број људи који су чекали глумце.

Казимир и Каролина је дело Еден фон Хорват (Öдöн вон Хорвáтх), и изводи се на мађарском језику. У представи учествује 15 глумаца, са техничким особљем. За ову прилику посебно је прерађена (иначе преносива) позоришна сцена,

Овај пучки комад одиграва се на минхенском традиционалном сајму „Октоберфесту“, у делу за забаву, почетком 30-их година XX века.

„…А ЉУБАВ ИПАК ТРАЈЕ…“

„Казимир и Каролина“ Едена фон Хорвата је један од најзначајнијих друштвено критичких пучких комада из прве половине двадесетог века. Позадина ове познате приче о „сломљеним срцима“ је Октоберфест 1930. године. У току једне ноћи, кроз љубавни растанак Казимира и Каролине, прелама се социјално раслојавање услед економске кризе, надолазећег фашизма и тек успостављеног капитализма. Његова тема је инфлација душе у доба масовне незапослености. Карневалска атмосфера вашара у оштрој је супротности са суморном љубавном причом између Казимира и Каролине, који упркос својој љубави не успевају да превазиђу свој угрожени социјални миље.

Циљ Салашарског позоришта, које представља лутајућу позорницу и целовечерњу представу, је да пружи љубав и уживање у својој уметности људима који живе у малим насељима и на салашима.

Млади глумци Уметничке Академије Из Новог Сада ће ове године на укупно 20 места Војводине  приказати овај комад, који је настао пре 90 година.

Оставите одговор

Top