Ви сте овде
Почетак > Дешавања > Манифестације > ОДРЖАНА ПРВА ЛИКОВНА КОЛОНИЈА „СРБОБРАН ГОСПОДСКА ВАРОШ“

ОДРЖАНА ПРВА ЛИКОВНА КОЛОНИЈА „СРБОБРАН ГОСПОДСКА ВАРОШ“

Установа Дом културе Србобран организовала је у суботу, 02.10. ликовну колонију на којој је учествовало 19 уметника, број који упућује на датум у октобру месецу када се обележава Дан Општине Србобран, у чију част су се ликовни ствараоци и окупили.

Како нам је открила директорица Дома културе, Соња Стојновић, ово је прва колонија која је посвећена Дану Општине Србобран, а жеља је организатора да се она задржи у плану Установе културе и у наредним годинама.

„Учесници нове ликовне колоније су претежно наши Србобранци, али имамо и малу испомоћ пријатеља из Врбаса, који су код нас као домаћи. Тема на коју се ствара је Србобран, има различитих пејзажа, али и апстракције, водећи мотив је црквени торањ који и јесте најупечатљивији симбол Србобрана. Колонија носи назив ‘Србобран господска варош’, што је наше место кроз историју било, и што Србобран чини мало посебнијим и другачијим од других војвођанских места. Данас ће настати бројни ликовни радови и ми имамо намеру да их прикажемо нашим суграђанима на Дан Општине и ослобођења Србобрана, 19. октобра, и тако празнику дамо шири културни карактер, што ће надам се постати традиција“, рекла нам је Соња Стојновић.

Од директорице смо сазнали и шта је то још у плану рада њене установе за месец у који смо закорачили. „Припремамо изложбу фотографија које сведоче о животу и раду Момчила Тапавице, изложба која ће након отварања и представљања широј публици, постати део сталне поставке у Надаљу, одакле Момчило и потиче. Тема пројекта, који је много већи од саме изложбе, је ‘Повратак у родни крај’ јер нам је заиста жеља да Тапавицу боље представимо нашим суграђанима, да се сви ближе упознају са његовим ликом и делом и на тај начин га заиста вратимо у родни крај. Обратили смо се тим поводом Матици српској, уз чију помоћ ћемо реализовати пројекат. Такође смо ангажовали уметника Рајка Каришића, који ће сву потребну историјску грађу фотографисати и пренети на платно како би велики доприноси Момчила Тапавице. у архитектури и спорту. остали трајно сачувани за наше грађане“, додала је Соња, откривши нам за крај да је дугорочни циљ пројекта изградња тениског терена у центру Надаља, који ће бити посвећен Тапавици и његовом освајању бронзане медаље на првим Олимпијским играма 1896. године у Атини.

Дом културе очекује припрема 16. издања Манифестације „Ленкин прстен“, за чије потребе је расписан литерарни конкурс на тему љубави. Радови старијих основаца и средњошколаца из општине Србобран ће пристизати до 15. октобра, а затим ће стручни жири изабрати најбоље и прогласити лауреата прве награде „Ленкино перо“, која треба да афирмише младе ствараоце да се баве љубавном поезијом и писањем уипште, а што да не, и једног дана дођу у прилику да понесу главну награду, „Ленкин прстен“.

Ускоро нас очекује и Зонска смотра ликовних стваралаца у Галерији Дома културе. Планирана је за 21. октобар, када ће бити објављени разултати и изложени радови.

извор: србобранданас.рс

Оставите одговор

Top