Ви сте овде
Почетак > Дешавања > Манифестације > ОДЛУЧЕНО – „ЛЕНКИН ПРСТЕН“ СРЂАНУ МАЛЕШЕВИЋУ!

ОДЛУЧЕНО – „ЛЕНКИН ПРСТЕН“ СРЂАНУ МАЛЕШЕВИЋУ!

ОДЛУКА ЖИРИЈА ЗА ДОДЕЛУ 

ЛЕНКИНОГ ПРСТЕНА

НАГРАДЕ ЗА НАЈБОЉУ ЉУБАВНУ ПЕСМУ 

 

Жири за доделу Ленкиног прстена, награде за најбољу љубавну песму, који је радио у саставу: др Зоран Ђерић (председник), др Драгана В. Тодоресков (чланица) и Биљана Пушкар (чланица), на последњој седници, 15. новембра 2021. године, одлучио је да награду за најбољу љубавну песму 2021. године, ЛЕНКИН ПРСТЕН добије песма „Кад одеш“, Срђана Малешевића, песника из Шида.

 

Одлука је донета са два гласа за и једним за Живка Николића (др Драгана В. Тодоресков).

Уручење награде је 19. новембра 2021. године, 

у Србобрану. 

 

Према пропозицијама, у конкуренцији су биле песме љубавне тематике, које су објављене у периодици, односно у посебним књигама, између два додељивања награда, од новембра 2020. до новембра 2021. године. 

Награђена песма објављена је у дневним новинама Дан, Подгорица, 13. октобар 2021. године.

Срђан Малешевић је рођен 1971.године у Вуковару. Прве песме је објавио 1992.године. Прву самосталну књигу песама је објавио 1995.године, под називом „Претпоноћне и друге песме“, другу 1999.године под називом „Одлазак са Итаке“ а трећу 2014.године под називом „Одјек над равницом“. Пише и прозу коју је објављивао у књижевној периодици. Позоришном представом, под називом „Варошка капија“, обновио је рад Аматерског позоришта „Бранислав Нушић“ у Шиду. Песме су му Перо Зубац, Павел Гатајанцу, Светислав Ненадовић, Дејан Томић…). Песме су му превођене на енглески, немачки, руски, македонски, русински и словачки језик. Од 2005.године до данас је преседник организационог одбора културне манифестације „Вишњићеви дани“. Члан је Друштва књижевника Војводине и Удружења књижевника Србије. Председник је Књижевне заједнице Шид и директор „Културно-образовног центра“ у Шиду. Добитник књижевне награде „Аполон“ за 2016.годину. Живи и ради у Шиду и Сремској Митровици.

Песма “Кад одеш” је написана у најбољој традицији љубавних песама. Темом одласка (односно умирања, смрти), подсећа на романтичарске песме: од Бранка Радичевића, Змаја и Лазе Костића, преко песама Мирослава Антића, Пере Зупца и Душка Трифуновића, до наших савременика – Ђорђа Балашевића, Благоја Баковића, Мирослава Алексића. Сва је у славу вољене жене, а њен одлазак, једног дана несумњив, лирски субјект најављује са великом тугом, али и са иронијом.

Честитамо му!

У Србобрану, 

  1. новембра 2021.    

 

ИЗВЕШТАЈ О РАДУ ЖИРИЈА ЗА ДОДЕЛУ НАГРАДЕ „ЛЕНКИНО ПЕРО“

ЗА НАЈБОЉУ ЉУБАВНУ ПЕСМУ 

Седница жирија за доделу Ленкиног пера, за најбољу љубавну песму, одржана је у Новом Саду, 8 новембра 2021. године. 

Жири, у саставу: др Зоран Ђерић (председник), др Драгана В. Тодоресков (чланица) и Биљана Пушкар (чланица), прочитао је песме ученика основних и средњих школа које су пристигле на Конкурс за Ленкино перо, за најбоље љубавне песме, у конкуренцији ученика, донео је следећу одлуку:

 

Да награду ЛЕНКИНО ПЕРО за 2021. годину, додели

 

Александри Чобанов, ученици гимназије “Светозар Милетић”,

за песму “Пружам ти руку”.

 

Да похвале ЛЕНКИНО ПЕРО за 2021. годину, додели:

 

Анђели Грујић, ученици ОШ “Жарко Зрењанин Уча”, из Надаља,

за песму “Љубав је чудна бајка”

и

Нади Симић, ученици ОШ “Ј.Ј. Змај”, из Србобрана,

за песму “Љубав са мном”.

 

 

 Ленкин перо ће бити додељено 20. новембра 2021. године, на свечаности коју ће организовати Дом културе у Србобрану.

Оставите одговор

Top