Ви сте овде
Почетак > Дешавања > Изложбе > ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА РАДОВА НАСТАЛИХ ТОКОМ РАДИОНИЦЕ – МОЈЕ (НАШЕ) ВРЕМЕ УЗ ЦРТЕЖ И СЛИКУ

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА РАДОВА НАСТАЛИХ ТОКОМ РАДИОНИЦЕ – МОЈЕ (НАШЕ) ВРЕМЕ УЗ ЦРТЕЖ И СЛИКУ

Поводом отварања изложбе која ће бити постављена у Галерији Дома културе наредних месец дана, аутор пројекта чији резултат је наша изложба написао је ауторски текст:

Време поклоњено идејно-креативном стваралаштву је време уложено у лични развој како моторичког  тако и духовно-емотивног дела нашег бића.

 

Изложба Моје (наше) време уз цртеж и слику је настала као продукт вишемесечног индивидуално-групног рада унутар пројекта под називом Школа цртања и сликања у простору Галерије Дома културе у Србобрану.

 

Основа пројектне идеје потекла је од тога да Ђорђе Ћорић као професор ликовне културе има жељу да пренесе знање и техничко умеће ученицама које су се одлучиле да средњошколско образовање наставе у средњој школи за дизајн ,,Богдан Шупут” у Новом Саду. Галерија Дома културе у Србобрану је постала центар рада, простор уметничног учења и креативног прожимања у дисциплинама цртање, сликање и вајање у периоду фебруар – мај потпомогнут локалном самоуправом општине Србобран. Ученице Ана Станојевић и Јања Шарчев су успешно положиле пријемни и потврдиле квалитетан и предан рад у претходних неколико месеци.

 

Програм целокупног пројекта био је окренут синтези креативних енергија међу полазницима и размени едукативно-идејних стечених искустава. Поред ученица које су се спремале за пријемни испит часовима су присуствовале ученице од 5. до 7. разреда које су биле позване да уче и раде кроз припремну наставу.

Старију групу чини различит спој старосних доби полазника и управо та синергија различитости је довела до високо квалитативних стваралачких решења.

 

Радови реализовани кроз технику цртежа указују на вишеслојно истраживање основа цртачке дисциплине кроз анализу поставки мртве природе. Изложбени простор красе студије мртве природе у техници оловке са композицијама самосталног предмета или организоване групе предмета унутар слободне драперије.

 

Након часова поклоњених сагледавању и упознавању односа међу елементима унутар постављених композиција радило се на слободном тематском  истраживању сваког од полазника у слободној форми, изразу и техници.

Поред мртвих природа изложбу красе цртежи и слике које указују на потпуни индивидуализам и креацију која је испољена кроз слободу одабира мотива, теме и технике унутар ослушкивања властите стваралачке енергије.

 

,,Кроз цртеж и слику упознајемо себе и представљамо се другима. Кроз начин рада и унутар самог дела можемо да сагледамо аутора дела и универзум који нам пружа неограничене асоцијативне методе сагледавања. Време поклоњено стваралаштву је време где говоримо о себи на језику који сви могу да разумеју.”

 

Маст. лик. умет. Ђорђе Ћорић

 

Учесници пројекта Школа цртања и сликања

и изложбе под називом

Моје (наше) време уз цртеж и слику

 

Припреме за упис у средњу уметничку школу:

 

 1. Ана Станојевић
 2. Јања Шарчев

 

Дечија група (позвани да уче уз ученице које се припремају):

 

 1. Николина Крунић
 2. Сара Трбојевић
 3. Блажањик Ченге
 4. Сташа Ђурић
 5. Теодора Мијић

 

Старија група:

 

 1. Ласло Пејдл
 2. Михајло Мркшић
 3. Јована Мркшић
 4. Ребека Вухингер
 5. Ивана Ђурић
 6. Роберт Ритер
 7. Илија Ритер
 8. Анђела Чаленић
 9. Ивана Пенчић
 10. Магдалена Шеатовић
 11. Драгица Јелић
 12. Аранка Дробњик
 13. Светлана Пајић Јојкић
 14. Ивана Мацура
 15. Јулкица Медурић
 16. Вања Мијић
 17. Маја Сакирји
 18. Милица Благојевић
 19. Виолета Келечевић

Оставите одговор

Top