Ви сте овде
Почетак > Дешавања > Промоције > КАКО ЈЕ НАСТАО ПРОСТОР КОЈИ ПРЕПОЗНАЈЕМО КАО ВОЈВОДИНА

КАКО ЈЕ НАСТАО ПРОСТОР КОЈИ ПРЕПОЗНАЈЕМО КАО ВОЈВОДИНА

Промоција књиге Зорана Kнежева “Војводина, казивања и сећања”, одржана је у среду вече, 22. јуна, у Галерији Дома културе Србобран, где је аутор овог издања одржао и предавање под називом “Хроника настајања Војводине”.

Зоран Kнежев се србобранској публици представио, не само као књижевник, већ и као хроничар и новинар, а током једночасовног предавања је заинтересованима покушао ближе да објасни како долази до формирања простора који сви ми данас препознајемо као Војводину.

“Сви знамо за Панонско море, за Дунав и Тису, поља пшенице и кукуруза, али нам нико не објашњава како је до свега тога дошло, Подстакнут тим, ја сам спремио једно предавање које почиње са пра морем о прати даље развој ових простора. Има ту мало археологије, али и мало фантастике, јер нисам баш сигуран колико ми прецизно знамо шта је све било пре сто милиона година. Детаљније се говори о томе како је настао Дунав, Тиса, како почиње насељавање ових простора, настајање првих градова, и завршавамо предавање са доласком првих пољопривредних култура”, у кратким цртама нам је, пре самог предавања, објаснио своју мисију Зоран Kнежев.

За Војвођане је Војводина све, воли да каже наш саговорник, од хране, преко историје и географије, културе, легенди, облачења итд. Србобранско предавање је девето у низу, и реакције људи су увек исте, воле да чују све о својој Војводини.

Зоран Kнежев се овом темом бави већ петнаестак година, прошао је све доступне архиве: Војводине, Града Новог Сада, Матице српске, Града Kикинде, црквене архиве, приватне колекције; тражио документа и изворе код других хроничара и историчара, а као резултат настало је осам књига и велики број предавања на ову тему. Богата заоставштина коју ће генерације које долазе, надамо се, умети да цене.

Srbobrandanas.rs

Оставите одговор

Top