Ви сте овде
Почетак > Трибина > Јавна трибина – Србобран у Другом светском рату

Јавна трибина – Србобран у Другом светском рату

Дом културе Србобран организовао је јавну трибину на тему Србобран у Другом светском рату. Трибина је одржана 10. новембра у галерији Дома културе Србобран.

 

Предавач, др Владимир Баровић, професор Филозофског факултета у Новом Саду,

у уводном обраћању дао је сажетак ове теме:

“Вечерашња тема је Србобран у Другом светском рату, заиста један тежак период за све његове грађане и грађанке. Говорићу мало и о дешавањима с краја Првог светског рата, пошто је сад годишњица ослобођења Србобрана и присаједињења Војводине Краљевини Србији, а наравно највише ће битиречи о недаћама које су мориле становништво од 1941. до 1945. године. Посебан део посвећен је антифашистичкој борби која је била итекако активна, уз осврт на све оно што је чинило живот у времену окупације.

Људи су се буквално борили за голи живот, комшија је гледао да спасе комшију, да се спасу смрти, мучења и заробљеништва, а те како се то преброди, покушавали су да на неки начин привређују и прехране породице. Поред свега тога, харале су болести, чињени су злочини од стране окупатора, заиста све недаће које су могле да задесе народ тих су година биле присутне. На крају трибине ћу говорити о моменту кад је од стране 2. Шајкашког одреда и 31. Гардијског корпуса совјетске Црвене армије, и ослобођен Србобран”.

Оставите одговор

Top