Ви сте овде
Почетак > Дешавања > Манифестације > БАЛКАНИКА И ДИВЉЕ ЈАГОДЕ ЗА ПЕТРОВДАН!

БАЛКАНИКА И ДИВЉЕ ЈАГОДЕ ЗА ПЕТРОВДАН!

Лето је у пуном жару и док ово годишње доба носи различита значења за различите људе, Србобранцима и Надаљчанима су вероватно најснажније асоцијације на јулски период, слава и атмосфера која прати ове догађаје. Ивањдан и Петровдан су нам све ближи, а каква нас атмосфера и програм чекају, питање је на које даје одговор Милица Зарић, директорка Дома културе.

Милица Зарић

Будући да није реч о једном или о два датума већ о читавом низу дана који ће бити пропраћени разноразним забавним и културним активностима обједињеним под паролом „Петровданске свечаности“, о програму који је планиран за предстојећи период, говори директорка Дома културе, Милица Зарић, млада и амбициозна жена која је на ову функцију дошла пре неколико ммесеци.

За почетак, можете ли нам рећи нешто о томе шта је планирано за Ивањдан у Надаљу?
– Када је у питању Надаљ, пре свега, имали смо у плану да имамо филм, биоскоп на отвореном. Ипак, турнир у фудбалу још увек траје тако да смо одустали од те идеје пошто не желимо да људе одвлачимо са једног догађаја на други, тако да смо то померили за неки наредни период, а још ћемо видети који је датум у питању.
Везано конкретно за Ивањдан, у 19:00 часова почиње културно уметнички програм у Надаљу који ће чинити „аматери“. Наступиће „КУД БАРД“, „Иванско цвеће“ „Мастер денс“, „Звездице“ „Пић панк“ и певачка група. Од пола десет нас очекује наступ трибјут бенда који ће изводити песме Бијелог Дугмета, тако да верујемо да ће се то Надаљчанима допасти, а наравно, и свим другим гостима.

Активности везане за Петровдан трајаће неколико дана. Можете ли нам рећи шта можемо очекивати током тог периода?
– Што се тиче Србобрана, 8. јула имамо изложбу удружења „АРТ“ у галерији Дома културе. Галерија Дома културе је реновирана, реновирали смо паркет и окречили тај неки део зграде и 8. јула ћемо имати ту прву хуманитарну изложбу. Удружење АРТ је одлучило да донира слике и да прикупљен новац уплати за помоћ у лечењу нашег суграђанина Стевана Нађа. Те слике ће бити изложене до 11. јула и моћи ће да се купе за Петровдан, њихов пулт је испред општине.


Једанаестог увече, у 20:00 часова се очекује изложба „Краљ петар И – Ослободилац“, а својим радовима публици ће се представити уметник Hаџи Зоран Лазин. у склопу отврања изложбе ће бити одржана и трибина о краљу Петру И. То је изложба која ће након што буде постављена у Дому Културе, бити постављена и у школама. Пошто смо ми њу фактички купили, ми ћемо њу селити од школе до школе јер као што ћете видети од 11-ог, ту има много података и биће приказане на паноима фотографије свих слика, скулптура и портрета које је Зоран Лазин успео да пронађе, а које су посвећене краљу Петру.


Дванаестог јула од 19:00 часова очекује нас културно уметнички програм „Аматери своме граду“ у ком ће наступати Иванско цвеће, Пић Панк, Мастер денс, Веселе звездице, а од 21:30 градски Hор Зора и од 23:00 на сцену ће гости из Београда – Балканика.

Пошто спремамо тај програм Петровданских свечаности тако да све што се дешава у Србобрану објединимо, 13. јула ће бити одржане и 15. јубиларне „Петровданске трке“, од 15:00 часова на хиподрому. Истог дана ће од 18:00 – 20:00 часова бити присутни и аниматори на тргу, мађионичари на бини, маскоте, девојке које цртају по лицима, кловнови, а од 21:00 час очекује нас наступ једног трибјут бенда након којег следи наступ звезде вечери – бенда „Дивље јагоде“.

Четрнаестог јула нас очекује биоскоп на отвореном. Већ сте видели да су људи навикли већ полако да долазе, овај пут је било много више људи, тако да се надамо да ће сваке недеље само бити боље. Опет ћемо имати фејсбук гласање, тако да који филм грађани изаберу, тај филм ћемо гледати.“

Звучи богато и разноврсно. Имате ли даљих планова за јул месец или је то све што нам предстоји у наредном месецу?
– Што се тиче даљих планова за јул, 24. јула нас очекује салашарско позориште које већ дуги низ година долази код нас и у питању је мађарска представа. Фактички садржајима које сам поменула отварамо културно лето, током ког нас у предстојећем периоду очекује пет позоришних представа и то су две представе из Београда, једна представа наше драмске секције, једна представа мађарске драмске секције и и мамо гостовање једног аматерског позоришта из Војводине. Очекује нас и десетак филмова, у Турији, Надаљу и Србобрану, очекују нас и дечије представе, имаћемо опет аниматора на тргу пошто мислим да то нашој деци свакако треба и да им је занимљиво итд. Договорили смо и три концерта, то су концерт групе „Наш квартет“, концерт групе „Београдски Гудачки квартет“ и концерт локалних бендова, који је планиран за 16. август, а имаћемо и две изложбе у августу али о томе ћемо детаљније када се приближимо том датуму. У сваком случају, очекује нас богат културни садржај и надамо се да ће грађани испратити овај наш програм и да ће им се допасти.

Помало делује да радите на томе да се „изместите“ из Дома културе и приближите људима, да ли је то тачна оцена ситуације?
– Схватили смо да су људи више заинтересовани када се нешто дешава на Тргу и да то Србобрану фали, да константно имамо нека дешавања која су видљива, да то људе окупи и да им је то занимљиво. Мислим да је то добар начин да привучемо људе.
Ипак, простор на коме ћемо одржавати овогодишње културно лето још увек није дефинисан, па да ли ће све бити на Тргу слободе и Тргу републике или ће неки део остати у Дому културе, то ћемо још видети. За сада је сигурно да биоскоп дефинитивно пребацујемо на трибине кошаркашког терена и мислим да је то леп простор, да се људима свиђа. Онако је ушушкано, затворено, тако да, да, мислим да ће им се допасти.

НАДАЉ, недеља, 07. јул

18.00 часова – вечерње богуслужење у цркви Рођење Светог Јована Крститеља

19.00 часова – Аматери своме граду- културно уметнички програм

21.30 часова – концерт Трибуте банд

СРБОБРАН, понедељак, 08. јул

Галерија Дома културе – изложба Удружења „Арт“ за помоћ Стевану Нађу

СРБОБРАН, четвртак, 11. јул

20.00 часова, Галерија Дома културе – изложба поводом 175 година од рођења Краља Петра I Карађорђевића и трибина Зорана Хаџи Лазина

СРБОБРАН, петак, 12. јул

18.00 часова – вечерње богуслужење у Цркви Светог Богојављања

19.00 часова – Аматери своме граду – културно уметнички програм

21.30 часова – Градски хор Зора

23.00 часова – Балканика

СРБОБРАН, субота, 13. јул

15.00 часова, хиподром – XV Петровданске трке

18.00 – 20.00 часова – Аниматори за децу

21.00 часова – концерт Трибуте банд

23.00 часова – концерт Дивље јагоде

СРБОБРАН, недеља, 14. јул

21.00 часова – Биоскоп на отвореном


Оставите одговор

Top