Ви сте овде
Почетак > Дешавања > Изложбе > АКВАРЕЛ ВЛАДИМИРА СТЕПАНОВА

АКВАРЕЛ ВЛАДИМИРА СТЕПАНОВА

Дом културе вас позива на изложбу акварела и уља Владимира Степанова која ће бити постављена у Галерији Дома културе.

Отварање изложбе је 20.02.2020. године у 19 часова

Улаз слободан

О аутору:

Владимир Степанов рођен је у Новом Саду, a живот наставља у Равном Селу, где проводи део детињства и завршава основну школу. Враћа се у Нови Сад, где завршава средњу електротехничку школу. Већ у том периоду је имао две самосталне изложбе у Равном Селу и једну колективну изложбу у Осјеку (Хрватска). По завршетку школовања посвећује се ликовном стваралаштву. Следе изложбе. Градске смотре, покрајинске смотре (на којима добија три плакете за највећи допринос културном стваралаштву радника), републичке смотре, иностране изложбе (Забок (Хрватска), Љубљана, Холандија, а излагао je у Rotterdamu, Capelle a/d ijssel, Krimpen a/d lek, Dotrecht и на колективној изложба у Capelle a/d ijssel)

По повратку у Србију поново представља своје стваралаштво. Учествује на јесењем ликовном салону у Врбасу (5 пута).

Владимир Степанов је уметник који се специјализовао за сликање акварелом. Његова стваралачка активност је започета још у средњошколским данима. Од тада до данас, овај уметник је континуираним развојем досегао изузетну изванредну сигурност, чак мајсторство, значајно за аутентичног акварелистичног сликања. У овим сликама углавном се ради о прецизној интерпретацији виђених и менталних слика, о сувереној способности Степанова да оствари све своје замисли и намере, да наслика читке и јасне представе.

Поступак аликања акварела који примењује је одиста комплексан. Ради се о читавом процесу који подразумева једноставно наношење водене боје, контролисање њеног спонтаног разливања, о примени бројних експеримемтаторских поступака за добијања најрезличитијих структурних ефеката на квалитетној папирној подлози високе грамаже, о регулисаном сушењу водене боје и њеног фиксирања у слици… Резултат таквих радњи је јасан и прозиран акварел, слика која поседије видљиву функционализацију ликовни-акварелистичких елемената. Но, оно што инпресионира у поступку овог сликара јесте избегавање било каквих безразложних ефеката. У овим остварењима све је у функцији дефинисања аутетнтичне акварелистичке слике. Том и таквом сликом Владимир Степанов бележи и објављује своје персонално схватање света и света уметности. Бавећи се великим темама сликарства (пејзаж, мртва природа, акт, портрет) он исказује намеру да сликом интегрално сазнаје и интерпретира свет око себе. Све те садржаје уметник аутентично, пиктурално реализује, успевајући да пред одабраним темама искаже властиту осећјност и сопствене емоције.

Сликајући пејзаже Степанов се, заправо, бави природом. Он је њен прави поклоник и настоји да јој у својој уметности да утисак важности. На неки чудан начин његови предели поседују некакав сугестиван утисак – репрезентативности, свечаности, чак елеганције. Из таквих слика проистиче особена емоционалност и поетичност. Због тога у овим акварелима заиста није важно препознавање географије – иако постоји одиста пуно радости препознавања одређених крајева и градова – него је битна идеја природне лепоте свеколиког света.

У акварелима Владимира Степанова посебну интересантност представљају фигуративно – реалистичке представе портрета и акта. Људски лик и фигура су у сликарству одувек били видљива потврда једног хуманистичког приступа уметности. У наше време, у доба доминације машинске и електронске нерукотворине слика која човека контекстуализује управо у таквом окружју – посвећеност човеку и његовом бићу у сликарству има наглашену хуманистичку поруку. Владимир Степанов је, дакле, један од оних стваралаца који су забринути за човека и његову судбину и због тога настоји да својом уметношћу, особеним метафоричким порукама, па чак и наглашеним естетизмом – учини овај наш свет лепшим и смисленијим.

-Сава Степанов, историчар уметности

Оставите одговор

Top