Ви сте овде
Почетак > Дешавања > Изложбе > АКВАРЕЛ ЈЕ ЈЕДНА ЛЕПОТА ЗА КОЈУ МАЛИ БРОЈ ЉУДИ ЗНА

АКВАРЕЛ ЈЕ ЈЕДНА ЛЕПОТА ЗА КОЈУ МАЛИ БРОЈ ЉУДИ ЗНА

У галерији Дома културе, постављена је изложба слика уметника Владимира Степанова из Равног Села. Млада пијанисткиња, Биљана Јацић, извела је две клавирске композиције, означивши почетак догађаја.

Милица Зарић, директор Дома културе у Србобрану, званично је отворила изложбу:

Наш вечерашњи гост дугогодишњи је пријатељ Дома културе. На нашу жалост нисмо имали прилике да га видимо у претходних неколико година али то не значи да он није вредно стварао. Његови радови који су изложени овде вечерас, настали су у том периоду.“ – изјавила је Зарић.

Након њене поздравне речи, посетиоцима изложбе обратио се и сам уметник. Он је позвао све присутне да погледају његове радове те нагласио да је отворен за сва питања.

У изјави за медије, говорио је о својим почетцима и постигнућима али и схватању акварела као уметничке форме.

Мој живот је што се тиче сликарства, кренуо, када сам имао 14 година и када сам добио и награде из Хрватске и све то. Пратиле су ме и друге ствари, јер, био сам одличан ученик и спортиста, али без обзира на њих увек ме је сликарство вукло ка себи и нагињао сам ка њему одувек, стално желевши да идем напред.“ – рекао је Владимир.

Награђивани уметник, Владимир је био и два пута вице-шампион у џудоу. Радио је у Електро-војводини као пројектант, а за живота, боравио је једно време и у Немачкој и Холандији, увек враћајући се свом Равном Селу.

Каже да је у Холандији упознао себе, а да је по повратку из ове земље цвећа и ветрењача пожелео да направи ветрењачу и у свом родном месту, што је убрзо и урадио – учинивши своје Равно Село значајно атрактивније туристима.

Требало је доста труда и времена да се то направи. Ја сам проводио, када сам припремао материјал за ветрењачу, 6 месеци пишући пројекте да бих то мојој Војводини подарио. Жеља ми је била да и после мене то стоји, и да та ветрењача буде буде нешто што вреди за нашу Војводину.” – говори уметник.

Данас гаји озбиљан врт, у ком тренутно постоји око 200 врсти цвећа, дрвећа, етно садржаја, јапанских вртова и бонсаи дрвећа. Каже да је људима његов хоби помало необичан јер обично о цвећу брину и узгајају га жене али сматра да су се људи сада већ навикли.

Не крије да је то рецепт за срећу и наглашава:

Ако хоћеш да будеш сретан целог живота, гаји цвеће

Тврди да дуго није излагао јер је последњих неколико година подизао породицу. Ипак, све време је стизао и да слика, па се накупило доста тога, а извесно – и више тога него што може да буде изнешено у оквиру једне изложбе. За радове које тренутно представља у Србобрану, каже да су трећина од онога што је настало у протеклом временском периоду.

Избор изложених слика је пажљиво одабран, тако да буде разноврстан, а не једноличан, јер истост помало замара људе” – каже Владимир.

Техника којом се највише служи, јесте акварел, за који говори:

Акварел је опасан за извођење, скуп. Уколико се погреши само са неким капима, мора се поново испочетка. Поготово материјал који се купује, тражи пуно времена, јер уколико само нешто не урадите како треба – цео поступак креће испочетка али то је једна лепота којој мали број људи зна да приступи како треба.

Изложба, која је продајног карактера, биће отворена до 11. марта ове године, а заинтересовани за откуп Владимирових слика могу се обратити надлежнима у Дому културе у Србобрану.

Оставите одговор

Top