Ви сте овде
Почетак > Дешавања > Изложбе > ЗОНСКА СМОТРА ЛИКОВНИХ УМЕТНИКА АМАТЕРА ВОЈВОДИНЕ

ЗОНСКА СМОТРА ЛИКОВНИХ УМЕТНИКА АМАТЕРА ВОЈВОДИНЕ

Субота за нама била је посебна јер је у галерији Дома културе после много времена одржан прави скуп поштовалаца уметности. Реч је о смотри ликовног стваралаштва аматера, односно свечано је отворена Зонска смотра ликовних уметника аматера Војводине. Изложени су ликовни радoви сликара из: Бачке Паланке, Бача, Бачког Петровца, Беочина, Врбаса, Жабља, Новог Сада, Темерина и Србобрана. Одабир ликовних радова је направио селектор мр Миле Игњатовић, историчар уметности из Новог Сада.

 

„Дуги низ година сам укључен у рад са аматерима и могу да кажем да је аматерска уметност код нас у последњих двадесетак година добила статус грађанства, иако у неким уметничким круговима постоји и даље ниподаштавање када се говори о аматерима. Не делим то мишљење и веома је танка линија између аматеризма и академске уметности. При избору сам имао концепт да буду заступљени радови из што више техника и тема. Изложени радови су веома добри и имао сам тежак задатак пред собом. Одабрани радови иду на Покрајинску смотру“, рекао је Игњатовић на отварању узложбе.

Естер Киш – Јесењи лептир

Ситуација са COVID 19 је евиденто утицала на то да се број пристиглих радова умањи, у поређењу са претходним годинама, али квалитет није изостао и било је веома тешко изабрати оне најбоље, тврди Сава Мучибабић, секретар Савеза уметничких стваралаца аматера Војводине. „Било би одлично када би имали толико велику галерију да у њој изложимо све радове који се појаве у току једне године и то би била највећа ликовна манифестација на свету, али то је немогуће. Селекција је неопходна и она увек представља лични став, али нема сумње да се и ове године доста радило и да поново имамо одличну изложбу“.

Покрајинска смотра ликовних уметника аматера Војводине биће богатија за двадесетједно изабрано дело, мећу којима су и два из Србобрана. Уметници су Естер Киш и Војислав Милошев.

Војислав Милошев – Словенска митологија „Бог Сварос“

 

У галерији Дома културе тренутно су изложени поменути ликовни радови уметника аматера који су изабрани да представљају Јужнобачки округ на смотри ликовних аматера Војводине.

Ове и све друге радове можете уживо погледати у Галерији установе културе у Србобрану, Цара Лазара 6, у наредним данима, најкасније до петка послеподне.

 

Оставите одговор

Top