Ви сте овде
Почетак > Uncategorized > ЗАВРШЕНИ ДАНИ КУЛТУРНЕ ТРАДИЦИЈЕ

ЗАВРШЕНИ ДАНИ КУЛТУРНЕ ТРАДИЦИЈЕ

Три програма су ове године, уз обавезно поштовање свих епидемиолошких мера обележили традиционалну манифестацију у организацији Дома културе, под називом „Дани културне традиције“.

Изложбом рукотворина које су израдиле чланице Удружења „Рука спаса“ у Дому културе Србобран отворена је овогодишња манифестација. На изложби су представљени стари занати и разни ручни радови, као и многа традиционална јела домаће кухиње.

Изложбу су отвориле Соња Стојновић, директорка Дома културе Србобран, и Савка Лазић, председница Удружења „Рука спаса“, које ове године слави пет година постојања.

„Сентомаш у Царској Русији: Српске сеобе 18. века“ био је назив предавања које је у Србобрану одржао доктор историје и књижевник Милан Мицић.

Ово књижевно вече отворила је и поздравила госте у сали „Позориштанце“ директорка Дома културе, Соња Стојновић која је направила увод за ово предавање.

  • Ово је прича о трагању за слободом и о сталном покрету, који је српски народ довео чак до степа Русије, рекао је Мицић.

То је у другој књизи Сеоба на сјајан начин представио Милош Црњански, чиме је како сматра Мицић, потврђено да је лепа књижевност најбоља историја. И Мицићево предавање обухватило је тај временски период.

Ево шта је др Мицић казао новинарима поводом овог предавања:

Овогодишња манифестација „Дани културне традиције завршена је гостовањем Љиљане Трифуновић, музејског саветника и етнолога Музеја Војводине.

Њена тема била је „Србобран – музејска прича“. Она је казала да у оквиру овог пројекта представља предмете који се налазе у Музеју Војводине, а потичу са територије наше општине и сакупљени су у периоду од педесетих година прошлог века до данас.

Ево шта је казала тим поводом, вечерас у галерији Дома културе:

 

 

Оставите одговор

Top