Ви сте овде
Почетак > Дешавања > Изложбе > ПРЕДСТАВЉЕН ПРОЈЕКАТ „ЗНАМЕНИТЕ ЖЕНЕ СРБОБРАНА“

ПРЕДСТАВЉЕН ПРОЈЕКАТ „ЗНАМЕНИТЕ ЖЕНЕ СРБОБРАНА“

Синоћ је у Галерији Дома културе заљубљеницима у културу и историју Србобрана представљен пројекат „Знамените жене Србобрана“. Говорили су директор Дома културе, Дејан Корцеба, уметнички фотограф, Рајко Каришић, а промоцију је отворила заменица председника општине, Милица Зарић.

Галерија је била испуњена до последњег места, а пројекат који је од историјско културног значаја за нашу средину детаљно је описао Дејан Корцеба и на тај начин радове који су изложени на зидовима галерије приближио посетиоцима.

Сакупљени материјал,неопходан за један овакав пројекат, обрадио је уметнички фотограф Рајко Каришић коме ово није прва сарадња са Домом културе.

Изложбу је отворила Милица Зарић, заменица председника општине. Исказујући задовољство што јој је додељена ова улога она је казала:

– Изложба коју видимо је значајна за Србобран по више основа. Сви знају за Ленку, и она јесте најпознатија, али је Србобран изнедрио многе жене које нису ништа мање важне и зато је добро да се њихова имена знају, као и који је њихов допринос средини у којој ми данас живимо. Морам да похвалим рад Дома културе, јер је успео да реализује пројекат, прикупи све те податке, а знам колико је тешко доћи до све те историјске грађе, релавантних података и аутентичних фотографија, како би се чула прича о овим женама које свакако завређују пажњу.

У свом обраћању публици, домаћин вечери, Дејан Корцеба између осталог је казао:

– Ово је тема која нас све интересује, и сигурно има још тога да се дода и да се прича тако прошири, али ми вечерас представљамо само онај део који смо успели да пронађемо. Много је особа које су сигурно биле значајне али нема података о њима, има и оних за које знамо да су били значајни али нисмо пронашли у архивама довољно података и надамо се да ћемо у неком будућем пројекту пронаћи више писаних трагова. Ми у Србобрану, Турији и Надаљу имамо изузетно богату културну и духовну историју, које већина нас уопште није свесна. Мислим да је дошло време да откријемо заједно ту непознату историју, да се њом поносимо и да је причамо свима који дођу у нашу општину.

Целокупан пројекат је реализован уз подршку Покрајинског секретаријата за културу и информисање, а Корцеба се захвалио и осталима који су дали допринос реализацији и то локалној самоуправи, Српској православној цркви, Архиву Војводине, Музеју Војводине, Матици српској, Народном музеју у Београду, као и грађанима из Србобрана који су појединачно доносили фотографије и документацију о знаменитим женама.

 

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Top