Ви сте овде
Почетак > Дешавања > Манифестације > У СЛАВУ ЛЕНКИ ДУНЂЕРСКИ ОТКРИВЕН ЈЕ СПОМЕНИК

У СЛАВУ ЛЕНКИ ДУНЂЕРСКИ ОТКРИВЕН ЈЕ СПОМЕНИК

Ленка Дунђерски од данас је поново међу својима. Пројекат „Повратак Ленке у родни крај“ који су заједнички реализовали Дом културе, Општина Србобран и Покрајински секретаријат за културу, информисање и односе са верским заједницама, изнедрио је нешто што ће од сада бити један од знакова препознавања и чиме ће се Србобранци поносити.

На Тргу слободе, у оквиру манифестације „Ленкин прстен“ данас је откривен споменик Ленки Дунђерски, рад академског вајара Стевана Филиповића и уметничке ливнице „Станишић“.

Споменик су открили Драгана Милошевић покрајински секретар за културу и Радивој Дебељачки, председник општине Србобран.

Од сада свако ко дође у Србобран имаће прилику да се фотографише поред Ленке, а Србобранци ће својим гостима и младим покољењима моћи да причају о великој љубави ове знамените Србобранке, изданка чувене фамилије која је дубоко уписала своје име у историју наше општине и једног од највећих песника међу Србима, Лазе Костића.

Прелепи споменик је допринос култури сећања, али и прилика да Србобран укаже да препознаје истинске вредности, као и да надахне младе да пишу поезију, да проналазе љубав и негују лепу реч.

Стихове песме коју је Лаза Костић написао Ленки за љубав, „Santa Maria Della Salute“, на Тргу поред Ленке, говорио је песник Горан Благојевић.

Оставите одговор

Top