Ви сте овде
Почетак > Дешавања > Манифестације > ЗАВРШЕНА 17. МАНИФЕСТАЦИЈА „ЛЕНКИН ПРСТЕН“

ЗАВРШЕНА 17. МАНИФЕСТАЦИЈА „ЛЕНКИН ПРСТЕН“

Доделом награде и похвала „Ленкино перо“, које се у оквиру манифестације „Ленкин прстен“ додељују младим песницима на конкурсу за најбољу љубавну песму у конкуренцији ученика, у недељу је свечано окончан седмодневни културни програм током којег Србобран сваке године слави љубав, поезију и причу о Ленки Дунђерској.

Жири који је Драгици Стојановић доделио „Ленкин прстен“ за 2022. годину, донео је и одлуку да овогодишња победница конкурса за најбољу љубавну песму у конкуренцији ученика, буде Анђела Смајић, ученица Гимназије „Светозар Милетић“, за песму „Април“. Анђели је припала награда „Ленкино перо“, а истоимене похвале за 2022. Годину додељене су: Тамари Каси, за песму „Моје тело је музеј“; Теодори Момчиловић, за песму „Ватра“, и Биљани Јацић, за песму „Постоји ли разлог?“. Песме на конкурс послала су 24 ученика.

„Песме сам почела да пишем још у основној школи, а уз професорку књижевности Славицу Филиповић у Гимназији сам се снажније заинтересовала за поезију и она ми је помогла да продубим писање. Највише се бавим љубавном тематиком и ово је други пут да учествујем на конкурсу за ‘Ленкино перо’. Победа за коју сам чула на часу српског језика, веома ме је изненадила, чудно ми је да човек у 17. години већ победи на неком конкурсу“, рекла је победница Анђела Смајић, која, иначе планира да наставим да се бавим поезијом и да упише Филолошки факултет.

О младим песницима и њиховом избору да животне одгонетке и истине покушају да потраже у стиховима, говорио је Селимир Радуловић, књижевник, антологичар и управник Библиотеке Матице српске.

„Ови млади песници ухватили су се у коштац са једном великом темом, са темом љубави, у свету који се множи и расте бројем, али не лепотом и даром живота, као што је то савремени свет где нема љубави; они су се баш ухватили у коштац са том великом темом. Са разлогом је свети Павле говорио – ако немаш љубави звоно си које јечиш; ако имаш љубави имаш све! Због тога је и значај песника у савременом свету велики. Обично се каже – чему песници у оскудна времена, ово је можда једно од најоскуднијих времена, али савремени песник је неопходан, он је опомена савременом човеку и свету, он му указује да је кућу окренуо наопако и да је треба вратити у природни положај, ту лежи изузетни значај сваког песника данас и овде“, рекао је Радуловић,

Дејан Корцеба, директор Дома културе Србобран, истакао је да ова установа чини све да промовише поезију и књижевност уопште, те да је и награда „Ленкино перо“ осмишљена у циљу промоције песништва међу младим људима.

„Надамо се да ћемо пружити подстрека младима да негују поезију, да јој се посвете читајући и слушајући песме и песнике, тако ће неки од њих почети и да и на тај начин изражавају своје емоције. Потребно је поново однеговати дух романтизма који је одликовао крај XIX века код нас, посебно у контексту међуљудских односа и посвећености другој особи, односом поштовања и љубави. Циљ је награду проширити на други простор, разговара се да ли у њу увести само општине и градове који имају везу са породицом Дунђерски, или ићи и шире, и та одлука још се разматра. Свакако је да ће од следеће године ‘Ленкино перо’ прећи границе наше општине Србобран“, рекао је Корцеба.

 

Све је ове вечери завршено сјајним наступом хора „Collegium Musicum“.

Завеса је спуштена на 17. Ленкин прстен. Иза нас је остало низ културних догађаја који су обележили предходну седмицу. Откривен је споменик Ленки Дунђерски, било је ту јавног читања поезије уз свеће, одржан је научни скуп посвећен породици Дунђерски, „Ленкин прстен“ је у рукама Драгице Стојановић, фијакер је кружио и возио грађане улицама Србобрана, укључили су се и угоститељи тако да смо имали неколико музичких догађаја током трајања манифестације.
Без сумње један од догађаја који вреди поменути је и „Ленкино сазвежђе“ у коме смо чули и видели неколицину досадашњих добитника Ленкиног прстена, који су говорили своју поезију.
Својим присуством и поезијом овогодишњу манифестацију оплеменили су у оквиру „Ленкиног сазвежђа“, досадашњи добитници престижне награде „Ленкин прстен“, Перо Зубац, Мирослав Алексић, др Милан Мицић, Јана Алексић, Благоје Баковић, Ђорђе Кубурић, Војислав Карановић и Срђан Милошевић.
Музички програм припао је квартету „Пнеума“ који чине академски музичари Димитрије Бељански (клавир), Нина Хениг (виолончело), Стефан Миловић (кларинет) и Андрија Рајић (виолина).

 

 

 

Оставите одговор

Top