Ви сте овде
Почетак > Uncategorized > О СЛАВНОЈ СРБОБРАНСКОЈ ПРОШЛОСТИ

О СЛАВНОЈ СРБОБРАНСКОЈ ПРОШЛОСТИ

Синоћ је Дом културе био домаћин трибине коју је одржао професор филозофског факултета у Новом Саду, др Владимир Баровић. Трибина је одржана под називом „Животне приче србобранских великана“, а бачено је светло на Србобран у револуцији 1848/1849. године и његову улогу у том значајном историјском тренутку, као и на поједине старе породице које су својим деловањем обликовале живот у нашој заједници. Посебан осврт професор Баровић имао је на животопис једног од изданака чувене породице Каћански, Стевана Владислава Каћанског Барда, познатијег у време кад је живео као Стари Бард.

Трибину је отворио директор Дома културе, Дејан Корцеба који се пре свега захвалио Србобранцима који су до последњег места испунили галерију Дома културе и дошли да чују нешто више о познатим староседелачким породицама, Каћански, Гавански, Танурџић, Николић, Продановић итд.

Он је између осталог рекао да је трибина део ширег пројекта који је Дом културе осмислио и наслања се на предходне догађаје који говоре о славној прошлости Србобрана, Турије и Надаља који су реализовани, мислећи на изложбу „Знамените жене Србобрана“, као и на сталну поставку изложбе у МЗ Надаљ посвећену лику и делу Момчилу Тапавици и пројекат који се реализује у сарадњи са Матицом српском, „Породица Дунђерски – грађанска култура српске Војводине“.

 

Оставите одговор

Top