Ви сте овде
Почетак > Дешавања > Манифестације > Богат културно-уметнички програм на 40. Кобасицијади у Турији

Богат културно-уметнички програм на 40. Кобасицијади у Турији

Последњи викенд фебруара у општини Србобран, традиционално, већ 40. годину за редом, је посвећен манифестацији „Кобасицијада” у Турији.

Част да у петак, 23. фебруара, у 12 часова започну програм овогодишњег међународног фестивала кобасице, као и претходних година, припала је деци из Турије: из Предшколске установе „Радост“ објекат „Пепељуга“ у Турији и Основне школе „Петар Драпшин“ Турија. Деца свих узраста увежбана трудом и залагањем својих васпитачица, учитељица и наставника, приредила су врло леп и шаренолик програм.

Истог дана у 14 часова, на штандовима испред саме бине, почело је такмичење у прављењу свежих кобасица. На самом почетку, свих 15 такмичарских екипа је представио судија Душан Узелац и пожелео им срећу.

И док су такмичари показивали своје умеће, уживали смо у звуцима тамбурашког оркестра „Срце Бачке“ из Турије. Оркестар од пет чланова свирао нам је врло ретке, старе, војвођанске песме за душу свих мештана и гостију.

У суботу, 24. фебруара имали смо прилику да на сцени видимо богат културно-уметнички програм састављен од низа традиционалних игара које су нам приказали чланови чак 15 културно-уметничких друштава из Србије и Хрватске.

Традиционалне фолклорне игре и песме извели су нам:

КУД „Бећарац“, Нови Бечеј

КУД „Лола“, Перлез

Девојачки хор „Boróka”, Србобран

Женски хор „Csalogány”, Србобран

КУД „Ђоко Патковић“, Бобота (Хрватска)

Удужење „Бегечка нана“, Бегеч

КУД „Логовац“, Деспотово

КУД „Јован Аћимац“, Кумане

КУД „Светозар Марковић“, Нови Сад

КУД „Бриле“, Беочин

КУД „Стишки бисери“, Мајиловац

КУД „Златне струне“, Пивнице

КУД „Фрула“, Лозница

ДНТ „Шамот“, Аранђеловац

ФГ „Парожанке“, Параге

Тачно у подне изнета је кобасица дугачка 2.040 метара чиме је започела свечаност отварања манифестације.

Химну Србије отпевала нам је Ана Станојевић из Србобрана, а потом су се окупљеним посетиоцима обратили г. Жељко Попић, председник Удружења „Кобасицијада” и г. Александар Богићевић, помоћник министарке пољопривреде, шумарства и водопривреде у Влади Републике Србије. Манифестацију је званично отворио председник Општине Србобран, г. Радивој Дебељачки.

После свечане церемоније отварања, настављен је културно-уметнички програм до 14:20, када је уследило проглашење победника у прављењу суве кобасице, проглашење најтежег човека и посетиоца из најудаљенијег места, као и такмичење у брзом једењу кобасице.

Увече у 19 часова више хиљада окупљених гледалаца уживало је у двосатном концерту Хариса Џиновића који је започео прелепим ватрометом.

Оба дана програм је водила г-ђа Нада Шарчев, а организатори културно-уметничког програма су Дејан Корцеба, Андреја Поповић и Татјана Срдић са сарадницима. Озвучење је било поверено „Топ Тон“-у из Сремске Каменице.

Последњи дан манифестације, у недељу 25. фебруара, у 18 часова у Спортској хали, одржан је традиционални концерт КУД-а „Стеван Владислав Каћански-Бард“ Србобран и КУД-а „Вила“ из Новог Сада чиме је свечано затворена јубиларна 40. Кобасицијада у Турији.

Организатор манифестације је Удружење „Кобасицијада” из Турије, а суорганизатори су Месна заједница Турија, Центар за спорт и туризам Србобран и Дом културе Србобран уз свесрдну помоћ бројних установа и институција из целе општине уз значајну подршку више спонзора. Генерални покровитељ манифестације је Општина Србобран уз подршку Покрајинског секретаријата за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, а подршку су пружили и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, као и Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство.

Оставите одговор

Top