Ви сте овде
Почетак > Дешавања > Манифестације > САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Жири за доделу Ленкиног прстена, награде за најбољу љубавну песму, који је радио у саставу: др Зоран Ђерић (председник), др Драгана В. Тодоресков (чланица) и Биљана Пушкар (чланица), на последњој седници, одлучио је да награду за најбољу љубавну песму 2018. године ,ЛЕНКИН ПРСТЕН добије песма „Harmonia obscurae“, Јане Алексић, песникиње из Београда.

Одлука је донета једногласно.

 

Према пропозицијама, у конкуренцији су биле све песме љубавне тематике, које су биле објављене у периодици, односно у посебним књигама, између два додељивања награда, од новембра 2017. до новембра 2018. године.

Награђена песма објављена је у књизи Упијање („Повеља“, Краљево 2017. године).

Јана Алексић је рођена је 10. јуна 1984. године у Крагујевцу. Основне и мастер студије завршила је на Филолошком факултету Универзитета у Београду, на студијском програму Српска књижевност и језик са општом књижевношћу. Докторску дисертацију „Милан Кашанин као тумач нове српске књижевности“ одбранила је 2016. године на истом факултету. Добитница је награде из фонда „Радмила Поповић“ за најбољи дипломски рад из предмета „Српска књижевност XX века“, одбрањеног на Филолошком факултету у Београду 2009. године. Током 2017. године обавила је постдокторско усавршавање на Универзитету у Венецији, Италија, при Одсеку за славистику Департмана за лингвистику и компаративне културне студије.

Поезију, критику, научне радове и есејистику објављује у књижевној и научној периодици и зборницима.

Објавила је три збирке песама: Топао камен, Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“, Чачак, 2014; Упијање, Народна библиотека „Стефан Првовенчани“,Краљево, библиотека „Поезија, данас“, 2017. и Аријел аноним, Завод за проучавање културног развитка, Београд, 2018.

Ауторка је две монографије: „Опседнута прича: поетика романа ГоранаПетровића“ (2013) и „Жудња за лепотом и савршенством: Таургијска димензија књижевно-уметничког стваралаштва“ (2014).

Добитница је награде Млади Дис за 2014. годину. Запослена је на Институту за књижевност и уметност у Београду, на пројекту „Културолошке књижевне теорије и српска књижевна критика“.

 

Песма „Harmonia obscurae“ објављена је у другој песничкој књизи Јане Алексић, Упијање, у циклусу „Вавилонка“, као десета у низу љубавних песама које су, пре свега једна велика жудња, за додиром и за разговором. Отуда, свака од њих је призив љубавника, његових руку, тела уопште, његовог језика и потребе за дијалогом, како ова љубав не би остала папирната, већ постала стварна, опипљива, и духовна и телесна. Не само због наслова овог циклуса (а и због њега), већ због стихова који су, понекад, цитат, или само алузија на поједине библијске версете, пре свега из „Пјесме над пјесмама“, ствара се утисак да је љубав вечна, па чак и кад је јеретичка, кад буни и раздваја, у њеној основи је тежња да се све апорије једном пониште и да се растављени љубавници ипак пронађу и споје у једно.

Песма „Harmonia obscurae“ је написана вешто, у њој лирски субјект заводи свог драгог, речима и гестовима, „интелигентним победама у игрици Не љути се, девојчице!“. Песникиња, у овој дугој али ипак лирској песми, мења ритмове, намерно их изневерава: „Машим темпо излазим из ритма“, признаје на крају прве строфе; не римује и не броји слогове: „Машим слогове изневеравам слик“, признаје на крају друге строфе; избегава задатости и наметања из прошлости: „Машим тропаре искорачујем из канона“, признаје на крају треће строфе и „Машим мере одступам од упутства“, како признаје на крају четврте строфе. На крају последње, пете строфе, поново се обраћа свом саговорнику: „Драги, избави ме из ове песме!“ Како би њена љубав била стварна а не папирната, како би се успоставила жељена хармонија, па чак и ако остане опскурна, у смислу: тамна, затворена, прикривена, тајна.

ДР ЗОРАН ЂЕРИЋ,ПРЕДСЕДНИК

 

Програм манифестације:

Петак,16.11.2018.

19 часова, Сала Малог позоришта ,Округли сто

Првог дана манифестације одржаће се Округли сто на тему љубавне поезије.

Учесници су др Зоран Ђерић,Драгана Тодоресков,Биљана Пушкар и Перо Зубац,наш велики књижевник,који је, између осталог, написао најкомплетнију биографију Ленке Дунђерски.

 

Субота,17.11.2018.

19,00 часова Сала Малог позоришта, Уручење награде „Ленкин прстен“

Свечани културно уметнички програм у коме ће бити приказани сегменти из монодраме Лазар Дунђерски,Зорана Суботичког у извођењу Миодрага Петровића,глумца СНП-а ; наступиће хор Радио-телевизије Србије и глумац Драган Вујић Вујке говориће стихове Лазе Костића Санта Марија Дела Салуте

 

Недеља,18.11.2018.

19,00 часова Сала Малог позоришта,Вече поезије младих талената

Како је један од циљева ове манифестације је подстицање и афирмисање младих песника,ученици наших школа,учествовали су  на књижевном  конкурсу „Ленкин прстен“.

На конкурс је стигло 40 радова ове године,што је за сваку похвалу.

Они најуспешнији представиће своје радове те вечери.

 

Понедељак,19.11.2018.

19,00 часова Галерија Дома културе,Отварање изложбе слика „ У Ленкином прстену“

Слике које ће бити изложене  су слике аутора који су учествовали на ликовној колонији ,коју је Дом културе организовао у септембру месецу

ВД ДИРЕКТОРА

БРАНИСЛАВА СЕКУЛИЋ

Оставите одговор

Top