Ви сте овде
Почетак > Дешавања > Изложбе > ИЗЛОЖБА ПОСВЕЋЕНА КРАЉУ ПЕТРУ ПРВОМ

ИЗЛОЖБА ПОСВЕЋЕНА КРАЉУ ПЕТРУ ПРВОМ

У току јучерашње вечери, Дом културе угостио је публицисту Hаџи Зорана Лазина и његову изложбу сакупљених фотографија, слика, песама и записа о краљу Петру I. Овим догађајем који се одиграо у галерији Дома културе, обележен је један јубилеј, 175 година од рођења краља Петра I Карађорђевића, велике историјске фигуре и личности. Прикупљени архив Лазина, изложен је на 14 великих паноа, у формату концизне и прегледне презентације.

Изложбу је представила и најавила Милица Зарић, директор Дома културе:

Велика ми је част што Дом културе вечерас има прилику да угости господина Hаџи Лазина и изложбу коју је посветио краљу Петру Ослободиоцу. Наиме, како би господин Hаџи рекао, Србобран је једина општина која баш на данашњи дан, стоседамдесетпетогодишњицу Краља Петра I, на овакав начин, обележева овако велики јубилеј.

Ово је само први део пута ове изложбе. Наша нека идеја је да од септембра ова изложба свој пут настави у свим школама на територији општине Србобран јер сматрам да из ове изложбе може пуно тога да се научи.

Након њеног обраћања посетиоцима галерије, Србобранцима се обратио и сам Hаџи Зоран Лазин.

Беседа ерудите, попут његових презентација, била је јасна и информативна. Он је говорио о значају историјске фигуре као што је то Петар I и о томе колико тога мало знамо о овом српском владару, због чега би требало да знамо више, и шта је то више што би требало да знамо што је он при свом самосталном истраживању открио. Слушаоцима су за ухо могле запасти следеће две изреке на које се стално враћао, а које су обележиле лик Ослободиоца као оног који се налази на међу између истина тих изрека, истој оној на којој се и Србија налази вековима уназад. Историја је учитељица живота и њу пишу победници.

„Драги пријатељи, поштовани Србобранци, ја сам заиста врло срећан што сам управо данас, тј. вечерас, овде у месту Србобран које у 21. веку оправдава своје часно име. Зашто мислим да је то тако? Прво зато што, колико сам ја обавештен, а кажу да сам добро обавештен, ово је једина манифестација која се дешава уочи дана када је пре 175 година Петар Карађорђевић, син Александра Карађорђевића рођен у Београду.

Требале су да прођу силне године, више од једног века, како је Петар умро, и заправо јако мало тога знамо о њему. Ја сам се потрудио са овом изложбом која је ево, данас и у Србобрану и зато сам захвалан председнику општине Радивоју Парошком и Милици Зарић и другим људима из Доме Културе на могућности да је представим.

Ја ћу сад овде нешто изговорити, нешто што ви сви јако добро знате, а то су заправо две велике изреке и истине. Једна је настала још у римско време и каже „Историја је учитељица живота“. Друга је настала касније и гласи „Историју пишу победници“.

Између ове две велике истине се налазимо ми као један, релативно мали народ, који се затекао на балканској ветрометини и који за разлику од неких много већих, и да не кажем културнијих народа, нажалост, стално је варирао између ове две велике истине.“ – изјавио је Hаџи Зоран.

Hаџи Зоранов говор о Петру I, отпочео је овим речима на које се касније често враћао, а сама изведба обележена је кратким паузама у току којих је Јована Мркшић изводила рецитал различитих песама посвећених лику и делу краља Петра И Карађорђевића

Оставите одговор

Top