Ви сте овде
Почетак > Дешавања > Изложбе > ДАНИ КУЛТУРНЕ ТРАДИЦИЈЕ ЗАВРШЕНИ ИЗЛОЖБОМ УДРУЖЕЊА „РУКА СПАСА“

ДАНИ КУЛТУРНЕ ТРАДИЦИЈЕ ЗАВРШЕНИ ИЗЛОЖБОМ УДРУЖЕЊА „РУКА СПАСА“

Последња манифестација у оквиру овогодишњих Дана културне традиције, изложба „Повратак народној традицији“, одржана је јуче у галерији Дома културе. Изложбу народних ношњи, ручних радова и традиционалних војвођанских јела организовало је удружење грађана „Рука спаса“ у сарадњи са Домом културе у Србобрану.

Милица Зарић, директор Дома културе у Србобрану, отворила је овај догађај следећим речима:

Удружење „Рука спаса“ је за кратко време успело да организује бројне акције. Ове вредне жене стигле су и до Косова, где су организовале акцију за помоћ за Косово, а стигле су и до Суботице, до „Свратишта“, посетиле су болнице у Врбасу и Новом Саду, а ево, одлучиле су се и да изложе нешто у Дому културе. Ове жене раде вредно на очувању наше традиције и иза нас су приказани њихови ручни радови и ношња за коју су се оне одлучиле да ураде. Нешто више о самом раду удружења и о самој изложби, рећи ће вам председница удружења „Рука спаса“, Савка Лазић.

Присутнима се обратила и председница удружења, Савка Лазић:

Желим све да вас поздравим у име моје и у име свих жена које су заједно са мном припремиле ову изложбу. Ја се надам да смо дале све од себе и трудићемо се да наставимо даље и као и до сада што смо радили. Наше удружење већ има једну акцију коју ћемо спровести 21. децембра, на Тргу Слободе. Делићемо свој деци општине Србобран, па и шире, ко жели да дође, поклон ће бити капе и шалови заједно са медењацима који ће бити украшени новогодишњим украсима.

У изјави за медије, она је такође додала да:

Ову изложбу смо планирали како се не би заборавила традиција наших бака и дека који су годинама ту традицију неговали. Због тога смо током ове радионице узели да представимо бачку традицију. Радионицу смо наменили Дому културе Србобран, пошто они сваке године обележавају Дане културне традиције, па да у оквиру тих њихових манифестација могу да се користе нашим радовима. Један део изложених радова смо издвојили и за два модерна плесна клуба, плесни клуб „Денс“ и плесни клуб „Звездице“. Један део ношње су посебно тражили, а то су грејачи за ноге. Јако пуно радимо и ми се трудимо да то све буде поклоњено.

Различити везни радови нашли су изложени на зидовима галерије Дома културе, а посетиоци изложбе имали су прилику да виде и окусе традиционална војвођанска јела. Чланица удружења и професор математике у пензији, Радмила Аларгић, представила је ове везове истакнувши да су међу изложеним радовима најприсутнији свадбарски пешкири, куварице и насловњаци, те да је ту и једна мала шустикла.

Међу припремљеним сланим јелима, нашле су се пите са месом, штрудле са месом и сиром, разне погачице и кифлице, а од слатких јела биле су ту штрудле са маком и орасима, колачи са рогачем, стандардни куглоф, као и неизоставни бакин колач. За припрему ових старинских јела била је задужена пензионер и чланица удружења „Рука Спаса“, Брансилава Јакшић.

Изложба ће бити отворена до краја недеље.

Оставите одговор

Top