Ви сте овде
Почетак > Дешавања > Промоције > „САЛАШИ ЗА ВАС“ – СТИГЛИ ДО СРБОБРАНА

„САЛАШИ ЗА ВАС“ – СТИГЛИ ДО СРБОБРАНА

Промоција туристичког и гастрономског водича “Салаши за вас”, издавачке куће Прометеј, одржана је у уторак у Галерији Дома културе.

Књига аутора Мирослава Божина, представља 65 туристичких и винских салаша Војводине, 100 салашарских јела, 60 рецепата и 100 салашарских појмова, а унутар страница овог дела, садржане су приче о салашима у ликовној, музичкој и литерарној уметности. Заједно са књигом, припремљен је и истоимени ТВ серијал од 12 епизода, који се емитује на РТВ.

„Добро вече и добродошли. Велика нам је част што сте вечерас са нама и што је са нама господин Мирослав Божин који ће нам представити своју књигу. У овој књизи представљена су и наша два салаша, то су салаш Татић и Карин салаш, а ви ћете имати прилику да пробате неке њихове производи тако да се надам да ћете уживати и у дегустацији ових производа“, казала је у поздравној речи гостима Милица Зарић, директорка Дома културе.

Током промоције, гостујући аутор, Мирослав Божин, говорио је о салашима у Војводини, а посетиоцима су пуштани и исечци из ТВ серијала, укључујући инсерте из епизода које приказују салаше Карин и Татић.

„Добар део нас се сећа како су изгледали салаши и салашари пре 50 година. У моје време то је било нешто најгоре на свету. Радило од јутра до сутра и никад није било низашта времена. Чекали су се свеци, свинокољи и гости преко године, изненадни или позвани, па онда кад они наиђу, салашари су на пола њиве остављали мотику, да би се попило пиће, и заклало пиле. Данас је то сасвим другачије и сад је чак и мода бити салашар. Има нека оцена и процена да је сваки други интелектуалац пореклом из Војводине потекао са салаша“, изјавио је Божин.

Поред говора о салашима, било је речи и о Кобасицијади у Турији. Идејни творац ове манифестације, Мирослав Медурић “Чика”, рекао је:

„Кобасицијада је прошла свет, направили смо “бум” и најважније, ушли смо у Гинисову књигу рекорда захваљујући општини Србобран која је нашла снаге и нашла спонзора да би ми појединци, а уједно и општина Србобран, ушли у Гинисову књигу рекорда и успели да направимо ту дугачку кобасицу.“

Промоција је употпуњења извођењем различитих староградских песама од тамбурашког оркестра ”Договор”, као и понудом различитих колача и закуске коју су уз Салаше Татић и Карин, припремиле и чланице хуманитарног удружења “Рука спаса”.

Оставите одговор

Top