Ви сте овде
Почетак > Обавештења > СУДБИНЕ У МАГЛИ

СУДБИНЕ У МАГЛИ

Дом културе Србобран организоваће у четвртак, 14. новембра, у сали „Позориштанце“ са почетком у 20.00 часова извођење позоришне представе „Судбине у магли“, коју заједно играју драмска секција Српске гимназије „Никола Тесла“ у Будимпешти и Српско позориште у Мађарској.

Позоришна представа „Судбине у магли“ рађена је по мотивима романа „Воз савести“ Драгомира Дујмова, српског писца из Мађарске и професора српског језика и књижевности у Српској гимназији.

„Пратећи основну идеју романа, позоришним сценама је обухваћено време од 1914. када се десио атентат у Сарајеву, до рефлекса тог догађаја на српску енклаву у Мађарској. Главни јунак је Жива Радосав. Он учествује у овом Великом рату, који је за Србе из Мађарске братоубилачки, а који ће донети распад Аусто-Угарског царства. Након рата настаје неколико малих држава, чије ће разграничавање покренути и добровољно исељење Срба, у ком ће Жива, као сањар учествовати.

Радња се дешава у широком географском простору, у Мађарској, у Будимпешти, Батањи и другим српским местима, затим у Војводини, у Футогу, Новом Саду и местима која ће населити Батањци, Београду и Нишу у Србији, све до Велеса и Штипа у Македонији, а наговештена је и географија Северне Америке у коју Жива одлази 1926. разочаран резултатима оптације. О овим историјским догађајима се мало писало. Популарно их зову ‘беле мрље’ у историји Срба. Ученицима је био изазов да пренесу не само поражавајуће чињенице ових догађаја, него и снажну емоцију јунака.

Актуелност текста је непорецива од самог објављивања, а то данас потврђују милиони избеглица са Блиског истока, који из ратом захваћених подручја беже у ЕУ. Ово више личи на нову велику сеобу народа као у давна времена и томе се не види крај. Уређено друштво ЕУ нема решење, не може да заустави миграције, нити може да заустави бесмислене ратове који уништавају читаве земље и народе.

Тема романа и представе актуелнија је данас него кад је роман објављен, посебно као дело које оштро осуђује рат и сеобе народа које он изазива. На једном месту у роману се један од јунака пита да ли је лако пресадити биљку (човека) у други простор, у представи се преплиће и тема о проблемима деце из Србије, која долазе на школовање у Будимпешту, да би себи отворила пут у неки други живот, ван своје домовине, њихове тешкоће са учењем тешког језика, добијањем виза и пасоша.

За многе Србе из Мађарске роман ‘Воз савести’ и представа ‘Судбине у магли’ не представља само историјски табло. За неке од учесника то је и историјска и породична прича. А познавање историје веома је важно због чувања идентитета“ , записано је о овој представи.

Режија: Зорица Јурковић; сценски покрет: Тибор Ембер; сценографија: Изабела Борза; светло и тон: Богдан Сабо; улоге тумаче: Филип Иланковић, Јована Мајданџић, Мила Божић, Ана Марчетић, Вања Павловић, Бојана Младеновић, Митар Мирко Кркељић, Ана Маргушић, Лара Камаси, Софија Цветковић, Софија Трифуновић, Јована Жугић, Марта Јовановић, Никола Плавшић, Ђорђе Вукадинов, Марта Михајлов, Јована Зец и Драгана Фриесе; певају: Марија Симић и Лена Ембер; у представи учествују: Викторија Ендреди, Сузана Косновски, Бранка Ћосић и Миа Чорић.

Оставите одговор

Top