Ви сте овде
Почетак > Uncategorized > УРУЧЕНА НАГРАДА ДОБИТНИКУ НАГРАДЕ „ЛЕНКИН ПРСТЕН“

УРУЧЕНА НАГРАДА ДОБИТНИКУ НАГРАДЕ „ЛЕНКИН ПРСТЕН“

Песнику Милану Мицићу уручена је књижевна награда „Ленкин прстен“, која се додељује за најбољу љубавну песму на српском језику објављену између две доделе награда. Мицић је награђен за песму „Селимо пољупце од капи до капи“, која је објављена је у Часопису за књижевност Траг. Свечаност је одржана у петак 18.12. у Галерији Дома културе Србобран, уз поштовање мера борбе против пандемије COVID 19.

Овогодишњем лауреату плакету са прстеном уручио је Радивој Дебељачки, председник општине Србобран, док је диплому, новчани део награде и слику са овогодишње ликовне колоније „У Ленкином прстену“, Мицићу уручила Соња Стојновић, директорка Дома културе.

„Манифестација и књижевна награда ‘Ленкин прстен’ од највећег је значаја за општину Србобран. Ове године имамо посебно задовољство што је лауреат постао, могу слободно рећи, наш пријатељ Милан Мицић, са којим снажно сарађујемо већ дужи низ година. Добро је да смо успели да у тешкој години и специфичној ситуацији сачувамо манифестацију и по 15. пут доделимо награду. Значај породице Дунђерски за Србобран је веома велику и радује нас успостављање сарадње и потписивање споразума са Матицом српском, кроз који ћемо грађанима приближити причу о породици Дунђерски. Привилеговани смо што имамо таквог партнера“, рекао је Радивој Дебељачки, председник општине Србобран, и посебно захвалио Покрајинском секретаријату за културу и Министарству за културу и информисање на подршци манифестацији.

Одлуку жирија саопштио је др Зоран Ђерић, председник, док су чланице жирија биле др Драгана В. Тодоресков и Биљана Пушкар.

„Песма ‘Селимо пољупце од капи до капи’, очигледно је, припада циклусу љубавних песама посвећених Брани, песниковој супрузи. Оне су објављиване, најпре, у књижевној периодици, а 2017. године и у песничкој збирци, индикативног назива, Зове се Брана. Поједине песме из ове збирке биле су претходних година у најужем избору за ‘Ленкин прстен’. Несумњиво је да је љубавна тематика од прворазредног значаја не само за интимни, већ и за поетски свет Милана Мицића. Већ је примећено да је Мицићева љубавна поезија и чулна и езотерична, налик на молитву, али и на контемплацију. Она је и немирна и страсна, али и спокојна и нежна. Вешто избегавајући понављање и патетику, али не прикривајући своја осећања, Милан Мицић успева да пева о самој суштини љубави, која се не мења под утицајем времена и догађаја око нас, него остаје трајна и снажна, без обзира на све“, рекао је, између осталог, др Зоран Ђерић.

Захваљујући на награди, Милан Мицић је истакао да у Србобрану осећа да је међу пријатељима, због чега је задовољство коју носи примање награде „Ленкин прстен“ још снажније.

„Ленка Дунђерски за мене изражава оно најдубље и најплеменитије што је у човеку, а то је љубав. Ова песма, као и оне из 2017. године, није само посвећена мојој супрузи Брани, Брана је моја животна љубав и градивно ткиво моје поезије. Како сам то описао у једном стиху, наше две душе су се среле у пахуљи васионе и трају ево 25 година, што је најбољи знак да љубав не може остарити. Имамо заједнички, велики посед и зове се љубав. У том нашем заједничком времену подмићујемо то време љубави. Брана је ушла у мој живот, оплеменила га својом добротом и променила мене и моје биће, и ове песме су, уствари, наш заједнички траг о трајању душе, негде у кутку васионе. Захвалан сам на овој свечаности, она је интимна, дивна и топла, осећам да у овом простору не струје само Лазина и Ленкина душа, нити само моја поезија, већ да у овом простору струје и наше душе које у овом времену, невремену могу рећи, покушавају да сачувају оно што је најплеменитије, ону светлосну вертикалу која се зове љубав. Да сачувамо оно што је божанско у човеку, а то је управо љубав“, истакао је песник Милан Мицић.

Покровитељи овогодишње манифестације били су општина Србобран, Покрајински секретаријат за културу и Министарство за културу и информисање.

Оставите одговор

Top