Ви сте овде
Почетак > Дешавања > Промоције > ДИКЛИЋ ГОВОРИО О СРПСКО-ХРВАТСКИМ ОДНОСИМА

ДИКЛИЋ ГОВОРИО О СРПСКО-ХРВАТСКИМ ОДНОСИМА

У галерији Дома културе, у суботу у 16:00 часова, заједничким деловањем СУБНОР-а и Дома културе у Србобрану организована је и одржана промоција књиге „Српски народ у авнојевској Хрватској“, др Момчила Диклића.

Милица Зарић, директор Дома културе у Србобрану, отворила је књижевно вече најавивши председника ОО СУБНОР у Србобрану, Богдана Љуштину, који се обратио окупљенима.

Промоција ове књиге је, рекао бих, промоција истине са подручја о којима ћемо говорити. Када говоримо о Србима у авнојевској Хрватској, говоримо о томе како је нестао један народ. Наш народ или српски народ, нема толику културу сећања, па је један од наших мотива и тај да се подсетимо на све што је било. Уколико се не подсетимо, не знамо или нисмо упућени, увек се у неким следећим генерацијама може догодити да се све ово понови. – изјавио је Љуштина.

Пруживши увод и контекст за обраћање др Диклића, председник ОО СУБНОР у Србобрану препустио је реч аутору промовисане књиге. Историчар је говорио о својој књизи и актуелном стању српско-хрватских односа, објашњавајући како је до тога дошло.

„Како је нестајао српски народ, питање је којем сам посветио 40 година свога рада. Лично мислим, а надам се да нисам у праву, све је мање људи у нашој држави који добро разумеју и схватају српско-хрватске односе. Та се тема захвата, по мени, прилично површно.“ – рекао је Диклић, додајући:

Срби су били занесени са две заблуде. Прва је била Југославија, политика братства и јединства била је друга. Вишестраначје које се десило, донело је рехабилитацију усташлука у Хрватској. Зашто се то десило? Након 1945. године у Хрватској се није десио процес деусташизације, као што је у Немачкој био процес денацификације. Не, ишло се симетријом злочина, у смислу покушаја да се изједначи жртва и злочина, а онда долази вишестраначје, одједном почињу песме о Анте Павелићу. 

После обраћања Диклића, реч је поново преузео Богдан Љуштина који се захвалио свима који су подржали промоцију књиге историчара, искористивши прилику да присутнима упути позив на мерење притиска и шећера у крви, у просторијама СУБНОР-а у Србобрану, 21. 12. 2019. у 11 часова.

Изложене књиге продаване су по промотивној цени од 500,00 динара, а заинтересовани су могли купити и друга дела овог аутора.Оставите одговор

Top