Ви сте овде
Почетак > Дешавања > Изложбе > Нова онлајн изложба посвећена је Дунђерскима!

Нова онлајн изложба посвећена је Дунђерскима!

Културна дешавања углавном су везана за затворене просторе, а као таква и даље се не могу одржавати у потребном капацитету, због чега је Дом културе у Србобрану донео одлуку да настави са изложбама које ће бити презентоване преко интернет портала.

Данас вам представљамо изложбу „Поглед у прошлост“.

Из пребогате колекције слика, која се чува у депоу Дома културе, овога пута су светло угледале репродукције слика у народу виђенијих чланова породице Дунђерски. Србобран треба да се поноси тиме што је дом овој некада угледној, а данас познатој фамилији, због чега и треба с времена на време подсећати се на њих како кроз културне тако и кроз друге начине одавања почасти великим добротворима, индустијалцима и хуманистима.

На овој изложби могу се срести:

Јелена Ленка Дунђерски – рођена у Србобрану 21. новембра 1870. – преминула у Бечу 21. новембра 1895. године. Била је најмлађа ћерка Лазара и Софије Дунђерски, мезимица, по речима многих савременика била је врло лепа, интелигентна и начитана девојка, а опет најпознатија је по забрањеној љубави коју је гајила са песником Лазом Костићем, који је након њене трагичне смрти њој посветио најлепшу песму икада насталу у народу из ког потиче.

Софија Дунђерски (Ђорђевић) – рођена је 1831 – умрла 1920. Била је жена Лазара Дунђерског и мајка Олге Јовановић, Јелене Ленке Дунђерски, Др. права Геодона Геде Дунђерског, Ђорђа Ђоке Дунђерског и Емилије Милке Дунђерски.

Теодора Дора Дунђерски – рођена у Србобрану (1887. или 1888.), позната је као жена Гедеона Геде Дунђерског, индустријалца и велепоседника. Имали су троје деце: Лазара ИИ (1903.-1956.) затим Душана (1906.-1977.) као и Софију (1907.-непознато) која касније постаје жена грофа Тивадара Дежевија. Теодора Дунђерски умрла је у Новом Саду 23. фебруара 1965. године.

Гедеон Геда Дунђерски – рођен је у Србобрану 1. фебруара 1875. године, син Лазаров и наследник највећег дела његових имања и индустријских погона, богатство које се сматрало највећим у Срба у Аустро-угарској монархији.

Геда је био доктор права, банкар и велики добротвор свога народа. Преминуо је у Будимпешти 12. јула 1939.

Богдан Дунђерски – човек који је за своје потребе изградио познати дворац Фантаст, рођен је у Србобрану 1861. године, поред тога што је као и сви Дунђерски био велики поседник земље.

Био је и добротвор, чак и народни посланик, а остаће упамћен по свом хедонистичком начину живота о којем се и данас препричавају анегдоте са статусом легенди.

Умро је 1. новембра 1943. године у својој резиденцији надомак Србобрана, која припада Бечеју.

Гедеон Геца Дунђерски – 1807. године рођен је у Србобрану, син Аврамов, сматра се зачетником богатства у породици, јер је од очевог имања успео да направи праву пословну империју. Занимљиво је да је он био прво дете које је крштено у данашњој православној цркви у Србобрану, а крстио га је Епископ Бачки у знак просперитета села и напретка народа његовог. Умро је 1883. године.

Лазар Дунђерски – био је син Геце Дунђерског, рођен у Србобрану 25. марта 1833. године, и остаће упамћен као највећи добротвор српског народа, ктитор многих културних и других здања која су служила, а нека и данас служе његовом народу.

Такође много је улагао у стваралаштво српских уметника, а када неко помисли на величину богатства Дунђерских, несвесно мисли на оно што је поседовао Лазар, јер је за његовог живота величина поседа и број индустријских погона био на врхунцу. Лазар је и дефинитивно највећи и најпознатији члан ове србобранске породице.

Оставите одговор

Top