Ви сте овде
Почетак > Дешавања > Манифестације > Одржан важан састанак за промоцију културно-туристичких потенцијала Србобрана

Одржан важан састанак за промоцију културно-туристичких потенцијала Србобрана

На иницијативу директора Дома културе Србобран, Дејана Kорцебе, данас је у овој установи одржан састанак са темом припреме активности за промоцију културно-туристичких капацитета Србобрана, у текућој години, са акцентом на заоставштину породице Дунђерски и Манифестацију “Ленкин прстен”, као најважнију за општину кад је у питању култура.

Позиву директора Kорцебе, радо су се одазвали и састанку присуствовали: председник Општине Србобран – Радивој Дебељачки, председник жирија за доделу песничке награде “Ленкин прстен” и в.д. управник Српског народног позоришта – др Зоран Ђерић, управник послова Матице српске – др Милан Мицић, оснивач Центра за афирмацију културне баштине Дунђерских и извршни директор програмског сектора Српског народног позоришта – Зоран Суботички, организатор културних програма Дома културе – Божана Стојковић.

“Данас су се окупили људи који већ годинама међусобно сарађују на тему културног и историјског наслеђа породице Дунђерски и тиме дају свој допринос организацији ‘Ленкиног прстена’. Тема састанка био је договор на који начин, где и кад ћемо радити на промоцији ове, за нас важне, културне манифестације. Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, одобрио нам је финансирање пројекта који за циљ има промовисање ‘Ленкиног прстена’ у другим градовима, и не само у нашој држави. Не бих унапред откривао о којим је градовима реч, јер тек треба да се обаве разговари са њиховим челним људима, али могу рећи да су то градови везани за породицу Дунђерски.

Промоција би укључивала и туристичке потенцијале општине Србобран, уз наравно, на првом месту ‘Ленкин прстен’, песме које су до сад добијале награду, исто тако би био приказан Зборник породице Дунђерски, ове године излази други по реду, такође би била испричана прича о љубави између Ленке и Лазе, кроз један позоришни драмски заплет”, објаснио је директор Kорцеба. Он је изразио задовољство што је код шире публике препозната позитивна промена начињена прошле године, а укључивала је бољу промоцију манифестације “Ленкин прстен”, и другачије конципирана дешавања која је чине.

У сваком случају, у питању је искорак у правом смеру који ове године треба све да подигне на још виши ниво. Сем “Ленкиног прстена”, у плану је да и “Ленкино перо” постане међународна песничка награда за писце љубавне поезије на српском језику из свих градова који су били важни за живот и рад породице Дунђерски.

Да је култури капацитет који поседује Србобран са породицом Дунђерски велик, мишљења је и др Милан Мицић из Матице српске, што са собом носи и огроман потенцијал за развој туризма. “Потребно је ту, већ занимљиву причу, развити и презентовати на прави начин и на друге просторе. Управо о томе је било говора на данашњем састанку, на који начин то што Србобран поседује, породицу Дунђерски, ‘Ленкин прстен’ и комплетну туристичку понуду презентовати ван Србобрана и Србије. Верујем да ћемо до јесени имати већ комплетну реализацију тих програма и да ће једна целовита, снажна србобранска прича моћи да се презентује у свом пуном обиму, где год да се Општина Србобран појави”, рекао је др Милан Мицић, са поносом истичући да је ово пројекат на ком заједнички раде Матица српска, Српско Народно позориште, Дом културе и Општина Србобран.

Оставите одговор

Top